View on the worldmap | grid
View on the worldmap | grid
print | horizontale / verticale lijnen geordend op kleur
De lijnen die ontstaan zijn uit de berekeningen zijn hier gerangschikt op kleur, maar weergegeven in wit. De horizontale lijnen zijn verdeeld over 12 vellen Fabriano grana liscia 300 grams papier. met elk tien handgeborduurde lijnen. Het formaat is 30 x 40 cm. De oplage is 2 (nummer 1 als totale serie en nummer 2 als individuele prints).
print | horizontale / verticale lijnen geordend op kleur
De lijnen die ontstaan zijn uit de berekeningen zijn hier gerangschikt op kleur, maar weergegeven in wit. De horizontale lijnen zijn verdeeld over 12 vellen Fabriano grana liscia 300 grams papier. met elk tien handgeborduurde lijnen. Het formaat is 30 x 40 cm. De oplage is 2 (nummer 1 als totale serie en nummer 2 als individuele prints).
Squaring the Circle, Vishal Haarlem, 23 maart t/m 28 april 2024
‘Kun je met een passer en een liniaal een vierkant maken met exact dezelfde oppervlakte als een gegeven cirkel?’ Het probleem klinkt eenvoudig. Maar sinds de oudheid hebben generaties wiskundigen zich met deze vraag beziggehouden. Pas in 1882 kon de Duitse wiskundige Ferdinand von Lindemann er een definitief antwoord op geven: nee, je kunt geen vierkant maken met dezelfde oppervlakte als een gegeven cirkel als je alleen klassieke gereedschappen gebruikt.
Dit hield wiskundigen niet tegen in hun pogingen om de cirkel vierkant te maken. Een aantal decennia later herformuleerde Alfred Tarski de vraag en vroeg zich af of je een cirkel in een eindig aantal delen kon snijden en weer opnieuw in elkaar konden worden gezet tot een vierkant van gelijke oppervlakte. En inderdaad, door met meer gecompliceerde fractale stukjes te werken, hebben wiskundigen onlangs de cirkel vierkant weten te maken.
Dit hoofdstuk in de geschiedenis van de wiskunde komt overeen met een proces dat de kunstenaars in deze tentoonstelling gemeen hebben. Net als de meetkundigen bij de kwadratuur van de cirkel proberen ze allemaal iets te doen wat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt, maar wat kan worden bereikt als je besluit de wereld om ons heen te fragmenteren en opnieuw te ordenen. Formeel zijn deze kunstenaars ook gefascineerd door het vierkant en de cirkel als abstracte structuren die orde scheppen in de chaos.
Curatoren: Annesas Appel en Bas Lafleur
U bent van harte welkom bij de opening op vrijdag 22 maart om 17.00 uur met een openingswoord door Robert van Altena.
Artforum international magazine march 2023 | Visual Record: The Materiality of Sound in Print. Print Center New York. By Anthony Hawley.
news-item from NY1 with judy Hecker and Elleree Jane By Roger Clark at the Print Center New York :Visual Record: The Materiality of Sound in Print link to news-item: https://www.ny1.com/nyc/queens/news/2022/11/02/print-center-new-york-moves-to-new-space
Article at the New York Times (oct 23th) Art & Design section “Prints Make Themselves Seen (and Heard)” by laurel Graeber.
About the exhibition at the Print Center New York :Visual Record: The Materiality of Sound in Print
October 8, 2022–January 21, 2023 Curated by Elleree Erdos. Photo alici ahallmoran
Visual Record: The Materiality of Sound in Print October 8, 2022–January 21, 2023 Curated by Elleree Erdos
Print Center New York
Visual Record: The Materiality of Sound in Print investigates how artists since the 1970s have employed print-based processes to examine the relationship between sound and its visual representation.
The exhibition features 15 artists, including Terry Adkins, Annesas Appel, K.P Brehmer, John Cage, Blake Marques Carrington, Bethany Collins, Peter Fischli/David Weiss, Christian Marclay, Jennie C. Jones, Glenn Ligon, Jason Moran, Dario Robleto, Jess Rowland, Allen Ruppersberg, and Audra Wolowiec.
The exhibition will be accompanied by a publication featuring essays by Elleree Erdos, Jennifer L. Roberts, and David Toop, and will be available for purchase this fall.
kM magazine #121 mei 2022
We Are The Collection! AkzoNobel Art Foundation collection magazine, 2021
Expositie LETTTERS met nieuw werk van: Annesas Appel, Qasim Arif, Studio Eyal & Myrthe, Saber Javanmard, Saïd Kinos en Dennis Koot.
4 maart tot 1 mei 2022 Expositie in de Grafische Werkplaats.
MODI, 2021
De analogie tussen de zeven kleuren van het kleurenspectrum, de 7 tonen in de muziek en de constructie van weven worden in dit werk aan elkaar gekoppeld en met elkaar verbonden.
De gegevens achter de muziek notatie van de 7 kerktoonladders en de toonsoorten van de kwintencirkel zijn in
een plattegrond op schematische wijze weergegeven.
Elke toon wordt gekoppeld aan een van de 7 kleuren. De akkoorden binnen de toonsoorten worden via het weven met draad op papier in de bijbehorende kleuren weergegeven. (horizontaal de toon, verticaal het akkoord).
Op de ondergrond van het werk wordt op schematische wijze de bijbehorende data vertaald naar beeld; zoals de
positie van de grondtoon, de bijbehorende akkoorden, de toonsoorten, naamsveranderingen binnen de noten, en de horizontale en verticale verbanden.
Modi is een werk op papier dat een combinatie is tussen digitale print en handgeweven stukken van gekleurde draden. Het werk bestaat in zijn totaal uit een plattegrond die verdeeld is in 12 stukken. Elk stuk is 40 x 39 cm. In het totale werk worden de 12 stukken in 3 horizontale en 4 verticale rijen opgesteld.
De oplage van het werk is 2 waarvan het werk 1 maal in het geheel van 12 stukken wordt aangeboden en 1 maal
per stuk.
Op de video zijn 3 van de 12 werken te zien.
VIEW ON THE WORLDMAP, een veelomvattend project van Annesas Appel
geschreven door KATALIN HERZOG
Katalin Herzog heeft een prachtige en inzichtelijke tekst geschreven over het project View on the Worldmap.
De tekst is nu te leze op haar blog: kunstzaken.blogspot.com (link in afbeelding)
Ook is deze tekst als zaaltekst te lezen bij de tentoonstelling: Getallen en Patronen bij Galerie Block C en ARTisBOOK in Groningen ban 4 sept t/m 9 okt.
VIEW ON THE WORLDMAP (uitverkocht)
Deze uitgave hoort bij de tentoonstelling: Getallen en Patronen van Annesas Appel
in Galerie Block C en ARTisBOOK te Groningen. zaterdag 4 september t/m zaterdag 9 oktober 2021.
Met dank aan: Katalin Herzog, Agnes Scholte, Marinus Augustijn en Henk Woudsma.
Gelijmd en Japans gebonden. Formaat: 20 x 14 cm. Techniek: digitaal geprint. Papier: Epson photo quality inkjet mat 102 grs. Ontwerp en uitgave: Annesas Appel. Jaar: 2021.